LV1: Web preglednici i web pretraživači

Web preglednici i web pretraživači

Priprema za vježbu:

  1. Što su web preglednici? Navedite sve koje imate instalirane na računalu zajedno sa inačicom.
    Web preglednici su programi sa namjenom pregleda mrežnih stranica, hipertekstualnih i drugih medija i datoteka. Na svom osobnom računalu instaliran imam Microsoft Edge inačice 117.0.2045.31 i Google Chrome inačice 116.0.5845.188.
  2. Što su web pretraživači (tražilice)? Navedite pet različitih. Objasnite im mogućnosti, odnosno razlike.
    Web pretraživači (tražilice) su mrežne stranice koje omogućavaju pretragu informacija na internetu. Google, Opera, Bing, Mozilla Firefox, Yahoo. Sveukupne mogućnosti se svode na način na koji korisnik može personalizirati svoj web pretraživač te brzinu s kojom pregledava web. Razlike su pak u starosti, učestalosti ažuriranja, potrošnji računalnih resursa (RAM), grafičkom sučelju, broju oglasa kojih prikazuju i informacija (cookies) kojih prikupljaju o nama. 

Izvođenje vježbe:

  1. WEB preglednici:
    • Što rade i za što se koriste web preglednici, čemu sve veću važnost pridaju suvremeni preglednici?
       Web preglednici pristupaju web pretraživačima pomoću kojih dobivaju obrađene podatke, te se za to i koriste. Suvremeni preglednici najveću pažnju posvećuju sigurnosti na internetu te sigurnosti privatnih podataka.
    • Što su plug-in-ovi, što omogućuju i kako se dodaju pregledniku? Navedite primjere. 
      Plug-in-ovi su male aplikacije pomoću kojih u web pregledniku pregledavamo određene vrste sadržaja kao što su videi, animacije, te neke skrivene sadržaje kao broj dislike-ova na Youtube-u, prikaz aritmetičke sredine ocjena na E-dnevniku ( E-dnevnik plus), adblocker, itd.
    • Koji su koraci u radu preglednika nakon upisa URL-a?
      Nakon upisa URL-a preglednik će koristiti naredbu ping da provjeri njeno postojanje, ako je postojanje potvrđeno nastavit će se učitavanje sve do pojave greške (ili sa strane autora stranice ili sa strane korisnika), a ako nije ispisat će poruku o nepostojanju web stranice.
    • Skicirajte shematski prikaz preglednika.
      LV1: Web preglednici i web pretraživači | Web sjediste
      (Izvor: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fivanzavorka.wixsite.com%2Fivanzavorkasjediste%2Flv1-uvod-web-preglednici-i-web-pret&psig=AOvVaw0TRUo9oLydBbSBbLGen6Gd&ust=1695748781083000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CA4QjRxqFwoTCJC32dKixoEDFQAAAAAdAAAAABAI) 
    • Što je cross browser testing i zašto je važno?
      Cross browser testing je proces uspoređivanja i analiziranja kako se web stranica ponaša u različitim web preglednicima, a važna je za omogućenje pravilnog pregleda web stranica u različitim web preglednicima, tj. da se jednako prikaže i u Google-u i u Operi.
  2. WEB Pretraživači:
    • Objasnite općenito kako rade tražilice. Odaberite neku od predloženih i objasnite kako rade njihovi algoritmi (Google, Bing, Youtube, DuckDuckGo i sl.).
      Tražilice općenito rade pomoću algoritama koji po poretku prikazuju web stranice koje se drže kriterija kao što su relevantnost na postavljen upit, kvalitetu sadržaja, brzinu stranice, metapodataka, itd. Kod Youtube-a algoritam je personaliziran gdje će pomoću prikupljenih podataka prikazivati rezultate uz ostale kriterije, kao što su omjer like-ova naprema dislike-ovima, je li video promoviran, trajanje videa, udio oglasa u njima i slično.
    • Objasnite zašto je važno znati kako rade web pretraživači.
      Važno je znati kako rade web pretraživači kako bi ih uspješnije koristili i kao korisnici i kao kreatori, tj. davatelji usluga.
    • Na koje se načine ostvaruje upotrebljivost tražilice?
      Upotrebljivost tražilice se ostvaruje na osnovu brzine mogućnosti korištenja. Kod mobilnih uređaja, ali i kod računala ostvaruje se ažuriranjem operacijskog sistema i inačice tražilice, te poredanju stranica po brzini učitavanja.
    • Što podrazumijeva personalizacija tražilica?
      Personalizacija tražilica podrazumijeva sve od korisničkih unesenih opcija i podataka do neprimnjetno sakupljenih podataka kao što su lokacija.
    • Objasnite SEO (Kako funkcionira i zašto je važno?).
      Search engine optimization (optimizacija za tražilice) ili kraće SEO je marketinški proces u kojem se web stranica optimizira na način na povećanje vidljivosti u organskim rezultatima pretraga na tražilicima kroz poboljšanja na našim stranicama i oko njih.

1 komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *