Seminarski rad – Standardi T568A i T568B

Sadržaj:

1. O standardima T568A i T568B
2. Razlika između standarda i razlog postojanja
3. Način korištenja 
4. Trenutačno stanje na tom području 
5. Literatura

 

1. O standardima T568A i T568B: 

Standardi T568A i T568B su standardi koji se pojavljuju kod kabela sa upletenim paricama koji završavaju priključcima RJ-45. RJ-45 ima 8 pinova koji su spojeni na 8 žica upletenih u 4 parice. Dva para imaju namjenu priključka napona, a druga dva para vode u jednom smjeru i imaju namjenu odašiljanja i primanja podataka. Zbog takvog načina raspoređivanja vodiča poništavaju se magnetska polja koja se kao posljedica protjecanja struje induciraju u bliskoj okolini vodiča, jer su smjerovi struje blisko smještenih vodiča suprotni te se upletanjem vodiča osigurava ravnomjerna izloženost vanjskim smetnjama za oba vodiča u paru. Standardi T568A i T568B prikazuju raspored vodiča u priključku pomoću boja.

2. Razlika između standarda i razlog postojanja:

Glavna razlika ta dvaju standarda je da se narančasti i narančasto-bijeli vodič zamjenjuju zelenim i zeleno-bijelim vodičem i obrnuto. Tu razliku možemo uočiti na ovoj ilustraciji i tablici.

Raspored vodiča u priključku RJ-45 prema standardima T568A i T568B.

Raspored vodiča u priključku RJ-45

Ti standardi postoje iz razloga kako bi se mogli spajati međusobno uređaji različitih razina OSI modela.

3. Način korištenja: 

Koristimo ih da kreiramo ravne (straight-through) i križne (cross-over) kabele s upletenim paricama. Ravni kabel s upletenim paricama kreiramo na način da obje strane stavimo RJ-45 priključke ili standarda T568A ili standarda T568B. Ravnim kabelom možemo spojiti uređaje prve i druge razine OSI modela (zvjezdište, premosnik, preklopnik) sa uređajima treće i viših razina OSI modela (usmjernik, računala, poslužitelji). Križni kabel s upletenim paricama kreiramo na način da na jednoj strani kabela stavimo RJ-45 priključak standarda T568A, a na drugoj strani RJ-45 priključak standarda T568B. Križnim kabelom možemo međusobno povezati uređaje iste OSI razine, tj. uređaje prve i druge razine sa uređajima prve i druge razine, i uređaje treće i više razine sa uređajima treće i više razine. 

4. Trenutačno stanje u tom području: 

Danas većina uređaja prepoznaje je li priključen ravni ili križni kabel te automatski podešavaju komunikaciju među uređajima. Što se tiče korištenja standarda, standard T568B je najviše korišten za Ethernet instalaciju u SAD kod poduzeća, a standard T568A je najviše korišten u zemljama Pacifika i Europe.

5. Literatura: 

Bednjanec A., Uvod u računalne mreže, Zagreb: ELEMENT, 2020, str. 41-43.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *